Zij schreef een prachtige dankbrief

Marcel over zijn moeder Anthonia Theodora, 75 jaar

In mei 2018 kreeg mijn moeder een verslechterende eetlust. Gewoonlijk was zij een gezonde eetster. Dat veranderde om (toen) onbekende redenen. Zij besprak haar afgenomen eetlust met haar huisarts. De huisarts heeft een verwijsbrief opgesteld voor onderzoeken in het ziekenhuis. Medio juni/juli 2018 werden er diverse scans gemaakt.

Wachtend op de uitslagen van het onderzoek heeft de huisarts voor onze moeder een diëtiste geconsulteerd. De diëtiste heeft destijds vloeibaar voedsel voorgeschreven: kleine flesjes, diverse smaken, opdat mijn moeder zo toch voedingsstoffen binnen zou krijgen. Mijn moeder was namelijk in een aantal maanden tijd al enorm afgevallen. In een gesprek met de internist werd uitgelegd  dat er sprake was van kanker, maar dat de primaire tumor onbekend was. Er werd aangegeven dat er een levensverwachting van vier tot zes maanden zou zijn. Wij hadden nog nooit van het bestaan van kanker zonder primaire tumor gehoord, de term PTO was bij ons niet bekend. De huisarts kende deze vorm van kanker wel.  Met ons werd gedurende de zomer over palliatieve zorg gepraat…Mijn moeder begreep heel goed dat zij niet lang meer te leven had. Zij schreef een prachtige dankbrief aan haar naasten in augustus 2018.

In september 2018 kon onze moeder niet meer voor zichzelf zorgen en is er thuiszorg gekomen. Vanaf dat moment stond er een bed in de woonkamer. De huisarts kwam regelmatig thuis op bezoek. Omdat onze moeder steeds zwaardere klachten kreeg (met name meer pijn en toenemende vermoeidheid) is de hoeveelheid morfine op een aantal momenten verhoogd. Uiteindelijk was haar verzorging ook thuis niet meer goed uitvoerbaar. Daarom is zij eind september/begin oktober uit huis gegaan en heeft de laatste weken van haar leven uitstekende zorg ontvangen in een hospice. Daar is onze dappere moeder op 13 oktober 2018 in het bijzijn van haar geliefden overleden.