Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en het IKNL hebben een onderzoek uitgevoerd naar de relatie tussen lichaamsbouw, lichamelijke activiteit en het ontstaan van een PTO. Om dit verband te bestuderen is er informatie gebruikt van de Nederlandse Cohortstudie naar Voeding en Kanker (NLCS), waarbij 120.852 deelnemers in de leeftijd van 55-69 jaar in 1986 een vragenlijst hebben ingevuld over de risicofactoren van kanker.

Er zijn geen verbanden gevonden tussen lengte, Body Mass Index (BMI) van de deelnemer bij het begin van de studie in 1986, BMI op 20 jarige leeftijd, verandering in BMI sinds de 20 jarige leeftijd, kledingmaat (broek/rok) of lichamelijke activiteit en het risico op het ontwikkelen van een PTO.

Onze bevindingen duiden erop dat er geen relatie is tussen lichaamsbouw en lichamelijk activiteit en het ontwikkelen van een PTO. Leefstijladviezen met betrekking tot het behouden van een gezond gewicht en lichamelijk actief zijn kunnen daardoor niet worden ingezet om een PTO te voorkomen. 

Lees hier het artikel