Deze maand vond in Madrid het jaarlijkse ESMO-congres plaats. Op dit congres van de “European Society for Medical Oncology” worden oncologen uit de hele wereld bijgepraat over de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de komst van mogelijke nieuwe behandelingen.

Dit jaar waren er ook presentaties waarbij onderzoekers uit verschillende landen hebben onderzocht hoe met de hulp van uitgebreid DNA-onderzoek van de uitzaaiingen tot een gepersonaliseerde behandeling op basis van het gevonden genetisch profiel gekomen kan worden. Een van deze presentaties ging over de resultaten van de CUPISCO klinische studie. In deze studie werden de positieve en negatieve effecten van een gepersonaliseerde behandeling vergeleken met een reguliere chemobehandeling bij patiënten met PTO. De gepersonaliseerde behandeling bestond uit twee stappen: eerst werd het genetisch profiel van de kankercellen bepaald en daarna werd deze informatie door artsen gebruikt om een passende behandeling te kiezen.

In Nederland konden 20 PTO-patiënten via het Erasmus MC, UMC Utrecht en het VieCuri te Venlo aan de studie meedoen. Nu de studie klaar is en de data zijn onderzocht, konden de eerste resultaten gepresenteerd worden. De drie belangrijkste resultaten zijn:
1. Gepersonaliseerde behandeling op basis van uitgebreid DNA-onderzoek verlengde aanzienlijk de gemiddelde tijdsduur voordat de kanker bij mensen verergerde, vergeleken met reguliere chemotherapie.
2. Meer mensen reageerden op de gepersonaliseerde behandeling op basis van uitgebreid DNA-onderzoek dan op chemotherapie.
3. CUPISCO heeft de waarde aangetoond van het opnemen van uitgebreid DNA-onderzoek aan het begin van de route “de patient journey” van de PTO-patiënt om zo behandelbeslissingen te helpen onderbouwen.

Daarnaast gaven mensen aan dat hun gezondheid en algehele fysieke, sociale, emotionele en functionele welzijn hetzelfde waren voor beide type behandelingen. Het aantal mensen met bijwerkingen gerelateerd aan de behandeling was over het algemeen vergelijkbaar of lager voor de groep met gepersonaliseerde behandeling. Om te onderzoeken wat het effect op de lengte van overleving is, zal deze patiëntengroep nog verder gevolgd moeten worden.